Julgodis - Snickers och Chokladtryfflar

Nu när det bara är drygt en vecka kvar till jul tycker jag att det är perfekt att baka julgodis. Annars tar det ju bara slut innan julen är här ;) Det blev två olika varianter, snickers och chokladtryfflar. Båda blev riktigt lyckade! Jag tänkte spara det mesta till julafton och ta med till släkten men det blir svårt att hålla fingarna borta :)

 

Snickers

1,5 dl jordnötssmör

80 g jordnötter

1 dl sukrin melis

1 tsk vaniljpulver

vatten

125 g 86% mörk choklad

 

Blanda alla ingredienser förutom chokladen. Justera konsistensen med vatten. Konsistensen ska vara fast men ändå så pass lös så att det går bra att blanda allt. Bred ut smeten i en avlång brödform. Smält chokladen över vattenbad och bred över jordnötskakan. Ställ kallt så att chokladen får stelna och skär sedan i rutor. Ett tips är att ställa in den i frysen en stund så att även "botten" blir hård. Skär även med en kniv som du spolat i varm vatten så går de inte sönder lika lätt.

 

 

Chokladtryfflar 


75 g smör

90 g mascarpone

100 g 86% mörk choklad

1 msk sukrin

Kakao

 

Smält smöret och lägg ned chokladen så att även den får smälta. Tillsätt mascarpone och ställ sedan kallt för att stelna. Det gör inget om det skär sig lite, det kan man röra ihop när det stelnat. Låt stå i kylskåp ca 2 timmar. Är den för hård kan du låta den stå framme en stund. Forma till bollar och rulla i kakao. 

 

 

 

Mandelflarn

De här mandelflarnen påminner mycket om de klassiska havreflarnen. Knäckiga och juliga :) Dessa bakades igår på självaste lucia och serverades tillsammans med andra juliga gottigheter som lussebullar och pepparkaksmuffins. Älskar dessa tider! Dock är det väldigt bra att det finns ett slut på det ;) Även om man bakar mindre onyttigt så måste man komma ihåg att dessa recept ofta ändå är väldigt kaloririka.
 
TIll ca 12 mandelflarn behöver du;
1 dl mandel
50 g smör
1/2 dl sukrin
1 msk honung
2 msk mandelmjöl
2 tsk mjölk
1 krm vaniljpulver
 
Hacka mandeln fint. Smält smöret i en kastrull. Blanda ned resterande ingedienser och koka ett par minuter. Klicka ut smeten på två bakpapperklädda ugnsplåtar, ca 6 på varje (de kommer att flyta ut väldigt mycket). Grädda i ca 5 minuter tills de blivit gyllene bruna. 
jul
 
 
 
 

Pepparkaksmuffins

Nu när det närmar sig juletider är det ju så gott med de typiska julsmakerna. Här kommer ett recept på jättegoda muffins med smak av pepparkaka. 
 
Till ca 14 muffins behöve du;
 
4 ägg
1 dl sukrin
100 g smält smör
4,5 dl mandelmjöl
2 msk pepparkakskryddor
100 g philadelphiaost
1 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
2 msk osötad lingonsylt (kan uteslutas)
 
Vispa ägg och sukrin poröst. Tillsätt de resterande ingredienserna. Fördela i 14 muffinsformar (jag använde silikonformar). Grädda i 275 grader varm ugn i ca 30 min.
 
 
 
 
 
Matbloggstoppen