Bananpannkaka

För mig är frukost klart den bästa måltiden på dagen! Ställer gärna klockan lite tidigare för att jag ska slippa stressa i mig den. Oftast blir det den klassiska havregrynsgröten, dock med en liten tvist då jag tillsätter ägg och olika frön i koket. Då blir den både lenare i konsistensen och får bättre näringsinnehåll. Till det river jag äpple som jag strör över och så toppar jag allt med kanel. Mums!
 
Men när jag är ledig och har lite mer tid på morgonen så är bananpannkakan en favorit! Det är inte heller på något vis krångligt att göra men kräver ändå någon minut extra. Därför får den förgylla mina mornar sånna här dagar, då jag är ledig. Har du lite övermogna bananer så är de perfekt att använda till dessa pannkakor. Ett fåtal ingredienser, men gud så gott! 
 
 
Till en portion behöver du;
1 stor mogen banan
2 ägg
en nypa salt
en nypa vaniljpulver
 
 
Mixa bananen (alternativt mosa med en gaffel) tillsammans med äggen. Smaksätt med valfri mängd salt och eventuellt vaniljupulver. Stek på båda sidorna tills de har en gylllebrun färg. Servera med keso och bär. Njut av en underbar frukost! :)
 

Choklad- och rödbetscupcakes

Skummade häromdagen igenom månadens iform-tidning och hittade ett recept på en chokladkaka innehållandes rödbetor. Jag tyckte det lät väldigt spännande då rödbetor på den senaste tiden har blivit höjd till skyarna av många hälsoexperter. Rödbetor innehåller bland annat nitrat som visat sig vara väldigt bra i samband med träning då det vidgar blodkärlen samt ökar cellernas förmåga att ta upp syre. Betan är även väldigt rik på fibrer vilket är väldigt bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. 

Jag blev ju tvungen att prova ett liknande recept och slängde därför ned lite rödbetor i en variant av chokladcupcakes. Morötter i bakverk funkar ju, varför skulle det då inte funkar med rödbetor? Och hur blev då resultatet? Jo de blev bra! Man känner lite smak av rödbetorna så gillar du det inte alls är nog det här receptet inget för dig. 

Vill du har en laktosfri variant är de bara att strunta i frostingen, eller byta ut smöret och philadelphiaosten mot laktosfri philadelphiaost.


Till ca 15 muffins behöver du;

200 g rödbetor
3 ägg
1 dl sötströ
1 tsk bikarbonat
1 dl kakao
1 krm havssalt
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl rapsolja

Frosting
100 g philadelphia
50 g smör
6 msk sukrin melis
2,5 msk kakao

Skala rödbetorna och riv dem fint. Vispa ägg och sötströ poröst. Tillsätt resterande ingredienser och fördela i 12 muffinsformar (gärna i en muffinsplåt). Grädda i ca 30 min i 175 grader varm ugn. 

Gör under tiden frostingen. Vispa ihop rumsvarmt smör med resterande ingredienser. När muffinsarna svalnat, spritsa ut frostingen på dem och ställ kallt innan servering.

Citronglass med havrecrunch

På alla hjärtans dag-kvällen myste vi till det här hemma med god mat och en flaska vin. Till efterrätt hade jag förberett en fräsch och ljuvlig citronglass med havrecrunch. Choklad i all ära men har man ätit en stor middag kan det vara så gott med nått lite syrligare istället för en mäktig chokladkaka. Istället för att bli proppmätt kunde man nästan ha kunnat ätit en till direkt :)

 
 

Till fyra portioner behöver du;

0,75 dl grädde
1 äggvita
1 äggula
1 krm vaniljpulver
skal o saft av 1/2 citron
1 dl turkisk yoghurt
1 dl sukrin

Havrecrunch;
1 dl havregryn
0,25 dl havremjöl
50 g smör
1 msk sukrin

 

Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa även grädden för sig. Blanda samman "fluffen" och tillsätt försiktigt de resterande ingredienserna. Fördela i fyra glas och ställ i frysen ett par timmar. 

 

Gör under tiden havrecrunchet. Smält smör och blanda med de andra ingredienserna. Fördela på en pappersklädd bakplåt och grädda i 175 grader, 8-10 min. Det ska få lite färg men passa så att det inte blir bränt. Låt svalna helt innan du smular sönder crunchet. 

Ta fram glassen 30-60 min innan servering så att den hinner mjukna. Stö över havrecrunch och garnera ev med en jordgubbe.

 
 
Även katterna fick smaka lite :)
Matbloggstoppen