Glutenfria frallor

Ikväll får jag finbesök av Louise. Vi ska bland annat laga middag som kommer att bestå av räksoppa. Passar på när våra karlar inte är med eftersom ingen av dem gillar skaldjur ;) Till soppa är det ju alltid gott med bröd och jag vill tipsa om dessa frallor som jag bakat idag. De är lite grövre i texturen, precis som jag vill ha dem!
 
Till ca 15 bullar behöver du;
50 g jäst
7 dl rismjölk (eller vanlig mjölk)
3 dl bovetemjöl
2 dl fibrex
1 dl majsmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk linfrön
2  tsk brödkryddor
4 dl glutenfria havregryn
2/3 dl rapsolja
2 tsk havssalt
 
Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av den uppvärmda mjölken. Rör om så att jästen får lösa sig. Tillsätt det som är kvar av mjölken samt resterande ingredienser. Degen ska vara betydligt klibbigare än en vanlig deg men ändå hanterbar. Är den för klibbig, tillsätt mer mjöl. Men var försiktig så att brödet inte blir för torrt. Låt jäsa i ca 1 h under handduk. Smörj in händerna med olja (för att inte degen ska klibba fast) och rulla ca 15 bollar och placera ut på pappersklädda bakplåtar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Grädda i 250 grader varm ugn, 15-20 min.
 
 
 
 
 

Glutenintolerans blir allt vanligare

Igår när jag var ute på promenad lyssnade jag på ett avsnitt av "kropp och själ" som går på P1. Där pratar de om hur vanligt glutenintolerans är, hälften av Sveriges befolkning har genetiska förutsättningar för att utvecka det. Dessutom stiger kurvan och man diskuterar vad detta kan bero på. Dels tror man att det kan vara den stora mängd vetemjöl som finns i välling som många spädbarn dricker samt förändringar i mjölet.
 
I programmet intervjuas en läkare som berättar om laktosintolerans, vad som händer i tarmarna, vad det ger för symptom sant vad det kan få för konsekvenser. Symptomen kan vara allt från extrem magont till nästan inga symptom alls. En del tror att de har en "normal" mage tills de fått diagnosen och börjar med en glutenfri kost. Först då märker de skillnaden och inser att de inte alls hade en probelmfri mage.
 
Man får även följa en kvinna som ska leta lunch på affären/restauranger och hon berättar hur svårt det kan vara. Med tanke på hur vanligt glutenintolerans är borde det väl inte vara så svårt att få tag på en glutenfri lunch?
 
Programmet är ca 50 min långt och lugnt värt att lyssna på! Gör som jag och lyssna på det under en promenad, eller fördriv tiden under t.ex. en tågresa. Du hittar programmet här :)

Moccarutor a.k.a. kärleksmums

"Kärt barn har många namn" - Moccarutor är lite av en klassiker och är en av mina favoriter. Dels innehåller den ju choklad vilket troligtvis är det livsmedel som jag är mest svag för och sen har dom ju även den där goda kaffesmaken som passar så sjukt bra i bakverk. Jag är ingen kaffedrickare så annars hoppar jag gärna över det, men en liten mängd i bakning ger den där lilla extra touchen :) 
 
 
Till 12 bitar behöver du:
100 g kokosolja
3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
2,5 dl sötströ
3 msk kakao
2 krm vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
 
Glasyr:
100 g smör
100 g philadelphiaost
3 msk hett vatten + 1 tsk snabbkaffe (funkar även med vanligt kaffe)
1 dl sukrin melis
1 dl kakao
 
Kokosflingor till garnering
 
Smält oljan. Vispa ihop alla ingredienser till kakan. Klä en ugnsform, ca 30x20 cm, med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen. Grädda i 175 grader ca 25 min. Ta ut kakan och låt svalna. 
 
Gör under tiden glasyren. Smält smöret och blanda med philadelphiaosten så att det blir en slät smet. Blanda ut snabbkaffet i det heta vattnet så att flingorna får lösas upp. Tillsätt resterande ingredienser. När kakan svalnat, stryk på ett jämnt lager av glasyren. Strö över kokosflingor och skär kakan i ca 12 bitar.
 
Servera gärna medan kakan är lite varm/rumstempererad :)
 
 
Matbloggstoppen