Banana-mugcake

God morgon!
Mug cake är något som blivit väldigt "hypat" på sista tiden men jag har faktiskt inte testat det, förän NU. Hade dåligt med frukost hemma imorse så då var det ju perfekt att prova något nytt! Jag gjorde en klassisk variant på banankaka och den blev riktigt, riktigt god! Färdig på mindre än fem minuter :)
 
Till en kaka behöver du;
1 liten banan
1 ägg
3 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ksm vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat
 
Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Smörj en kopp med kokosolja. Fördela smeten i muggen och mikra ca 2 min på högsta effekt. Det är lite olika från ugn till ugn så du får prova dig fram. Knacka ur kakan på en tallrik och servera med hallon och grovhackad mandel. 
 
 
 

Apelsinchokladrutor

Det är inte ofta jag bakar raw men det är ju himlans smidigt! Man behöver ingen ugn eller värme över huvudtaget och därmed har man heller inte någon tid att passa. Bara att blanda ihop ingredienserna och forma. Superenkelt! Du som gillar apelsinchoklad som t.ex. romerska bågar kommer att älska dessa godingar! 
 
Till ca 12 rutor behöver du;
130 g blandade nötter
skal av 1 apelsin
10 dadlar
3 msk kakao
30 g kokosolja
2 krm vaniljpulver
 
Mixa nötterna i en matberedare (hur fint man vill ha det är en personsak). Tillsätt dadlar (urkärnade) så att även de blir till småbitar. Tillsätt apelsin, kakao och vaniljpulver. Avsluta med kokosoljan. Blir smeten för torr, ta lite extra olja. Smeten ska vara formbar så kan du göra en boll av den är den klar. Pudra en fyrkantig form, ca 20*20 cm, med kakao. Tryck ut smeten i formen så att det blir en slät kaka. Pudra över kakao. Ställ kallt så att den får hårdna innan du skär den i ca 12 rutor. Njut av en riktigt god och nyttig chokladbit!
 
 
 

Våffeldagen

Hej i vårsolen!

Visst blir man såå mycket piggare när solen förgyller dagen från morgon till kväll? Har hunnit med mycket på mina två lediga dagar då man får energi att hålla igång hela dagen (med en liten powernap på eftermiddagen). Har bland annat bakat en del så nu har jag några recept i bakfickan som kommer att dyka upp de närmsta dagarna :)

Dagens middag bestod av glutenfria våfflor, för vad passar inte bättre på självaste våffeldagen? Egentligen tycker jag inte att våfflor är så matigt men en gång per år skadar ju inte. Jag tog och googlade fram ett glutenfritt alternativ och hittade dessa på ICAs hemsida. Kopierade receptet nästan rakt av och gud så gott det blev! Precis som "vanliga" frasvåfflor på vete. Glad våffeldag! :)

Till ca 7 våfflor behöver du;

3 dl maizena
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
3 dl havremjölk (eller vanlig mjölk)
2 ägg
50 g smör

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ned mjölk, ägg och smör så att det blir en jämn smet. Grädda i våffeljärn några minuter tills våfflan fått fin färg. Jag serverade våfflorna tillsammans med sockerfri hjortronsylt och grädde. Mums!

 
Matbloggstoppen