Julgodis - Snickers och Chokladtryfflar
Nu när det bara är drygt en vecka kvar till jul tycker jag att det är perfekt att baka julgodis. Annars tar det ju bara slut innan julen är här ;) Det blev två olika varianter, snickers och chokladtryfflar. Båda blev riktigt lyckade! Jag tänkte spara det mesta till julafton och ta med till släkten men det blir svårt att hålla fingarna borta :)
Snickers
1,5 dl jordnötssmör
80 g jordnötter
1 dl sukrin melis
1 tsk vaniljpulver
vatten
125 g 86% mörk choklad
Blanda alla ingredienser förutom chokladen. Justera konsistensen med vatten. Konsistensen ska vara fast men ändå så pass lös så att det går bra att blanda allt. Bred ut smeten i en avlång brödform. Smält chokladen över vattenbad och bred över jordnötskakan. Ställ kallt så att chokladen får stelna och skär sedan i rutor. Ett tips är att ställa in den i frysen en stund så att även "botten" blir hård. Skär även med en kniv som du spolat i varm vatten så går de inte sönder lika lätt.
Chokladtryfflar
75 g smör
90 g mascarpone
100 g 86% mörk choklad
1 msk sukrin
Kakao
Smält smöret och lägg ned chokladen så att även den får smälta. Tillsätt mascarpone och ställ sedan kallt för att stelna. Det gör inget om det skär sig lite, det kan man röra ihop när det stelnat. Låt stå i kylskåp ca 2 timmar. Är den för hård kan du låta den stå framme en stund. Forma till bollar och rulla i kakao.