Gluten- och laktosfritt Bröd

Det här med att äta gluten- och vetefritt är inte det allra lättaste. Har upptäckt att väldigt många glutenfria produkter man hittar på ica innehåller vetestärkelse (som kommer ifrån vete, precis som det låter). ALLA bröd jag kollade på innehöll det vilket blev en stor besvikelse. Många av dem som är glutenintolerant är ju även veteallergiker. Det går absolut att baka glutenfritt bröd utan det och jag förstår därför inte varför det ska vara en sådan populär ingrediens. Eftersom det inte fanns något färdigt bröd fick jag ta tag i saken själv. Jag tog fram mina bunkar och mått och bakade mitt eget glutenfria bröd. Det blev riktigt saftigt och gott!
 
Till en limpa behöver du;
8 dl vatten
50 g jäst
4 dl bovetemjöl
2 dl majsmjöl
2 dl quinoamjöl
2 msk fiberhusk
2 msk fibrex
1,5 msk brödkryddor
2 tsk havssalt
2 dl hasselnötter/valnötter
2 dl  torkade aprikoser
1 dl solrosfrön
 
Börja med att värma upp vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula ned jästen i en bunke och lös upp med lite av vätskan. Tillsätt resterande ingredienser förutom frukt och nötter och arbeta till en tjock men kletig smet. Jag använde degkrokar så jag slapp kladda med händerna. Grovhacka aprikoser och nötter och blanda ned tillsammans med solrosfröna i smeten. Olja in en brödform och fördela smeten i den. Strö över lite bovetemjöl och låt jäsa ca 45 min under bakduk. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 80 min. 
 
 
Vill man inte köpa så många olika sorters mjöl går det säkert bra att bara köra på t.ex. bovetemjöl också. Man får prova sig fram :) 
 
Har läst att många rekommenderar att låta glutenfritt bröd ligga i ca 12 timmar efter bakning så att det får "dra åt sig" men jag kunde inte hålla mig utan slängde mig direkt på brödet medan det fortfarande var varmt och det slank ned ändå kan jag lova. Detta recept får absolut tummen upp av mig! 
 
 
 

Kommentarer:

1 Kinna:

Åh, måste testas! Ser ju grymt gott ut :)

Svar: Det tycker jag absolut att du ska göra! :)
Frida Ingelsson

Kommentera här:

Matbloggstoppen