Arraksbollar

När jag jobbar eftermiddag/kväll äter jag inte middag förän 9-tiden. Då är det så lämpligt att ha med sig något litet att stoppa i sig där vid 7-tiden så att man klarar sig ett par timmar till. Exempelvis en bar eller lite nötter. Här kommer ett tips på en energiboll som är perfekt ett sånt tillfälle. Du som gillar "dammsugare" kommer att älska dessa! :)
 
 
 
Till ca 12 bollar behöver du
2 dl mandlar
1 dl glutenfria havregryn
10 dadlar
2 msk kokosflingor
3 msk kakao
3 krm arraksarom
2 msk kokosolja
2 msk vatten
 
Kokosflingor till garnering
 
Mixa mandlarna i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser så att allt blandas väl. Om massan inte är tillräckligt "frombar", tillsätt bara lite extra vatten till önskad konsistens. Rulla till bollar och vänd i kokosflingor. 

Hemmagjord granola

Det är inte det lättaste att hitta en glutenfri granola utan en massa socker. När jag äter fil tar jag vanligtvis den enkla vägen och strör bara på lite glutenfria havregryn, olika fröer och nötter. Men ibland vill man ju lyxa till det lite och en granola blir både sprödare och smakar mera. Man kan ju dessutom passa på att göra en stor sats så behöver man inte göra den så ofta. 
 
 
Till en stor sats behöver du:
8 dl glutenfria havregryn
2 dl riven kokos
1,5 dl mandel
1 dl pumpafrön
2 dl linfrön
2 dl solrosfrön
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
 
1/2 dl vatten
2 dl rapsolja
2 msk agavesirap
 
Torkad frukt
 
Blanda alla torra ingredienser för sig och blöta för sig. Blanda sedan ihop allt och fördela på en pappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 150 grader, ca 40 min. Rör om ungefär var 10:e minut.
 
När själva granolan är klar kan du tillsätta olika torkade frukter/bär, t.ex. torkade persikor, russin, äpplen, kokoschips. Jag rekommenderar starkt torkade äppelbitar i den här granolan då de går så bra ihop med kanel + att de inte innehåller så mycket socker. Du torkar enkelt dina egna äpplen i ugnen genom att skära tunna mindre bitar, lägga dem på en plåt och torka i 50 grader varm ugn över natten, ca 8 h. Då är de klara perfekt till frukosten! :)
 
 
Jag tycker om att ha ordning och reda i skafferiet - även om det fort blir en enda röra ;)
 
 
 
 

Blueberry-mugcake

Mugcake måste vara en av de bästa bakverken som uppfunnits! Det är bara att slänga ihop en smet på det man är sugen på, fylla en kopp med den och sen in i micron så är den klar på 3 minuter. Lämpligt till både frukost eller om man blir sugen på något snabbt under dagen. Eller varför inte som en nyttigare efterrätt? Häromdagen hade jag ett sug efter blåbär vilket resulterade i en snabb blåbärs-mugcake som fick äran att bli min frukost. Klar på bara några minuter!
 
 
 
Till en kopp behöver du;
1 banan (gärna lite övermogen)
1 ägg
3 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl frysta blåbär
 
Mosa bananen och vispa ned ägget. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa till en slät smet. Blanda till sist försiktigt ned de frysta blåbären. Smöra en kopp och fyll på med smeten. Micra ca 3 min på högsta effekt. Servera tillsammans med keso och blåbär!
Matbloggstoppen