Födelsedagstårta på mandelbotten

Imorgon fyller Jens hela 27(!) år och eftersom jag tänker röva bort honom då (vart vet han inte ännu) så bjöd vi över mina föräldrar på tårta idag istället. Utgångsreceptet har funnits hos mamma sedan jag varit liten men jag har bytt ut en del ingredienser och gjort den på mitt sätt :) Både socker- och glutenfri.
 
 
Botten;
100 g mandel
1,5 dl sötströ
4 äggvitor
 
Chokladkräm;
1 dl sukrin melis
4 äggulor
150 g smör
80 g 86% choklad
 
3 dl grädde
Choklad till dekoration
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Mal mandeln till fint spån. Rör försiktigt ned mandel och sötströ med äggvitorna. Rita ca 20 cm stora ringa på 3 bakplåtspapper (jag använde en bakform som mall). Fördela smeten innanför ringarna och grädda en och en i 175 grader varm ugn i ca 15 min. 
 
Gör under tiden chokladkrämen. Smält chokladen över vattenbad. Klicka ned smöret och tillsätt sukrin melis och äggulor. Vispa med elvisp till en jämn kräm. Vispa även grädden tjock. När bottnarna har svalnat breder du på chokladkrämen på den första botten. På den andra breder du på hälften av grädden. Avsluta med den sista botten och ett till lager grädde. Toppa med riven choklad.
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Linda:

Ser ut som om din blogg kommer bli flitigt besökt av mig...:P Jag får däremot passa mig för all grädde.. Går inte heller på någon särskild diet men har hjälp av appen Lifesum för att gå ner alla gravidkilon jag lade på mig. Då gäller det att hålla koll på kalorierna :P Sötströ, det är bättre än socker pga det inte påverkar blodsockret va?

Svar: Vad roligt att höra! :) Jo de flesta av mina recept är inte direkt kalorisnåla. Byter ofta ut vanligt mjöl mot t.ex. mandelmjöl och det innehåller mer kalorier men har ett lägre GI. Jag hoppar gärna över socker, vetemjöl etc som endast är så kallade tomma kalorier (näringsfattiga) och istället äter mer energi- och näringsrikt :)
Sötströ innehåller inga kalorier och höjer inte blodsockret. Det finns att köpa i de flesta större mataffärer. Kan även rekommendera sukrin som du hittar på hälsokost-affärerna. Skillnaden är att sukrin endast innehåller erytritol medan sötströ är en blandning av erytritol och stevia. Båda är ett riktigt bra och naturligt substitut för socker!
Frida Ingelsson

2 sophie:

Oj så gott!

Kommentera här:

Matbloggstoppen