Glutenintolerans blir allt vanligare

Igår när jag var ute på promenad lyssnade jag på ett avsnitt av "kropp och själ" som går på P1. Där pratar de om hur vanligt glutenintolerans är, hälften av Sveriges befolkning har genetiska förutsättningar för att utvecka det. Dessutom stiger kurvan och man diskuterar vad detta kan bero på. Dels tror man att det kan vara den stora mängd vetemjöl som finns i välling som många spädbarn dricker samt förändringar i mjölet.
 
I programmet intervjuas en läkare som berättar om laktosintolerans, vad som händer i tarmarna, vad det ger för symptom sant vad det kan få för konsekvenser. Symptomen kan vara allt från extrem magont till nästan inga symptom alls. En del tror att de har en "normal" mage tills de fått diagnosen och börjar med en glutenfri kost. Först då märker de skillnaden och inser att de inte alls hade en probelmfri mage.
 
Man får även följa en kvinna som ska leta lunch på affären/restauranger och hon berättar hur svårt det kan vara. Med tanke på hur vanligt glutenintolerans är borde det väl inte vara så svårt att få tag på en glutenfri lunch?
 
Programmet är ca 50 min långt och lugnt värt att lyssna på! Gör som jag och lyssna på det under en promenad, eller fördriv tiden under t.ex. en tågresa. Du hittar programmet här :)

Kommentera här:

Matbloggstoppen