Rabarberpaj

En av alla saker som är så bra med sommaren är ju alla dessa godsaker som kommer upp ur jorden. Jag var häromdagen hem till mina föräldrar och med mig hem fick jag alla möjliga sorters ätbara växtligheter - rabarber, rädisor, olika sorters bladsallad, dill, basilika. Det växer ju så fort så att de inte hinner äta allt själva. Billigt och bra för oss! :) När jag flyttar till hus ska jag odla ALLT! Så mysigt att fixa i trädgården plus att det är både ekologiskt och ekonomiskt. 
 
Hur som helst så bestämde jag mig för att använda rabarberna till en paj. Grundidén kommer från ett recept som alltid har varit med sen barnsben, en variant med bland annat mandelmassa. Sååå god! En riktigt somrig paj som med fördel serveras varm. 
 
 
Till en form behöver du:
 
Deg:
3,5 dl mandelmjöl
50 g smör
1 msk fiberhusk
1 äggula
1 msk sötströ

Fyllning:
75 g smör
3 ägg
150 g mandelmassa (gör enkelt din egen genom att mixa 75 g mandelmjöl + 75 g sötströ i några min. Tillsätt ev lite vatten om den blir för torr)
Skal av 1 lime
1 dl sötströ
ca 700 g rabarber

Blanda alla ingrediener till pajdegen. Tryck ut i en pajform. Klä in kanterna med alluminiumfolie så att de inte bränns. Förgrädda i 175 grader ca 10 min. 

Gör under tiden fyllningen. Skär rabarberna i centimetertjocka bitar. Smält smöret och vispa ned ett ägg i taget under sjudning. Tillsätt mandelmassa och sötströ. Vänd till sist ned rabarberna så att allt blir blandat. Fyll sedan pajskalet med rabarber- och mandelmassröran. Grädda i 175 grader i ca 30 min.

Servera gärna med kvarg som jag har gjort på bilden. Vill du ha något sötare så passar glass jättebra! Eller varför inte göra min hemmagjorda vaniljsås som du hittar recept på här? :)

Kommentarer:

1 Annika:

Gott!

Kommentera här:

Matbloggstoppen